Działamy głównie w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, świętokrzyskim, łódzkim, śląskim, podkarpackim, mazowieckim, ale dysponujemy zasięgiem na całą Polskę.

     510 601 439

     882 038 483


Blog

części mięsa wołowego

Zastosowanie ćwiartek wołowych w gastronomii

Wołowina jest to mięso szlacheckie, które kojarzone jest głównie z kuchnią amerykańską, choć w Polsce również jest dość popularne. Ważne, aby było świeże. Dobrej klasy mięso wołowe ma krwistoczerwony kolor, widoczne jasno-białe przerosty i wilgotną powierzchnię. Biorąc pod uwagę ćwiartkę wołowiny, jakie rodzaje mięsa można uzyskać?

Czytaj więcej...

bydło

Zasady rozliczania bydła w WBC

Hodowla świń odbywa się przede wszystkim w celu sprzedaży tuczników z zyskiem. WBC jest jedną z podstawowych obecnie metod stosowanych przy rozliczeniach z hodowcami. Bierze się w niej pod uwagę wagę zwierzęcia już po uboju i na jej podstawie oraz klasy otrzymanego mięsa wypłaca się określone wynagrodzenie. Pozwala to na obliczenie rzeczywistej wartości sprzedawanego zwierzęcia.

Czytaj więcej...

wołowina

Rola i znaczenie mięsa wołowego w polskiej kuchni

W Polsce od lat pozyskuje się mięso wołowe ze stad bydła mlecznego, zazwyczaj czarno-białego. Wprowadzane zmiany w hodowli bydła doprowadziły do zwiększenia wydajności mlecznej, ale również do pogorszenia wydajności rzeźnej. Konsekwencją tego działania jest praktycznie brak możliwości rozpoznania przez konsumentów wołowiny o wysokiej jakości. Pozytywnym aspektem jest fakt, że cena wołowiny w Polsce jest konkurencyjna w stosunku do innych państw. Ze względu jednak na jej wysoką cenę w stosunku do innych mięs Polacy kupują ją rzadziej, a spożycie wynosi niecałe 2kg na mieszkańca w ciągu rok.

Czytaj więcej...

transport krów

Jak transportować bydło do punktu skupu?

Istnieje szereg dobrych praktyk w zakresie transportu bydła tak, aby zminimalizować stres zwierząt i tym samym negatywny wpływ na ich dobrostan. O jakich kwestiach koniecznie trzeba pamiętać oraz jakie czynniki odgrywają istotną rolę w przypadku tego typu przejazdów?

Czytaj więcej...

wołowina

Po czym poznać dobre jakościowo mięso wołowe?

Świeże mięso to podstawa smacznego posiłku. Choć wołowina nie należy do głównych gatunków mięs kupowanych przez Polaków, wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwego niedzielnego steka z solidną porcją surówki, ziemniakami zapiekanymi czy frytkami. Jeśli chcemy zakupić jakościowe i smaczne mięso wołowe, należy kupować mięso z młodego byka. Jak je odróżnić na sklepowej półce?

Czytaj więcej...

bydło

Rodzaje bydła przyjmowane w punktach skupu

Bydło rzeźne hodowane jest przede wszystkim na mięso. W celu osiągnięcia satysfakcjonujących zysków dobiera się do hodowli określone rasy bydła mięsnego, które późnej można z zyskiem sprzedać w punktach skupu. Wyjaśniamy, jakie bydło rzeźne jest najbardziej cenione, co przekłada się na znaczne zainteresowanie jego zakupem.

Czytaj więcej...

bydło

Co wpływa na ceny skupu bydła?

Popyt i podaż to nie jedyne zmienne, jakie mają ogromny wpływ na kształtowanie się cen w skupach bydła oraz zadowolenie hodowców. Na cenę bydła w skupie mają wpływ także inne czynniki. Są one kluczowe dla opłacalności produkcji oraz zadowolenia hodowców z prowadzonej działalności rolniczej. Wyjaśniamy, co ma bezpośredni wpływ na ceny bydła w skupie.

Czytaj więcej...

stek wołowy

Z czego wynika popularność mięsa wołowego?

Wołowina to jeden z najpopularniejszych gatunków mięs. Oprócz drobiu i wieprzowiny to stały element na stołach wielu domów całego świata. Mięso dorosłego bydła – bo właśnie taka jest geneza wołowiny – stanowi składnik wielu pysznych dań i uważane jest za jedno z najsmaczniejszych. Oczywiście to, jak popularna jest wołowina, zależy w dużej mierze od specyfiki danego regionu. Istnieją kraje, w których w ogóle nie jada się tego gatunku mięsa – takim państwem są na przykład Indie. Z kolei w innych rejonach świata wołowina jest niezwykle chętnie spożywana. Dzieje się tak chociażby w Stanach Zjednoczonych.

Czytaj więcej...