Działamy głównie w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, świętokrzyskim, łódzkim, śląskim, podkarpackim, mazowieckim, ale dysponujemy zasięgiem na całą Polskę.

     510 601 439

     882 038 483


Anatomia wołu. Jakie części tuszy wołowej wyróżniamy?

Wołowina to szlachetne, czerwone mięso, o średniej zawartości tłuszczów i wysokiej zawartości białka, witamin z grupy B oraz niezbędnych dla organizmu cynku, żelaza czy fosforu. Mięso to cechuje się wyrazistym smakiem oraz aromatem, chętnie wykorzystywane jest do dań z grilla, pieczeni, tatarów i steków. Najlepszej jakości mięsa pochodzą od lokalnych, zaufanych rzeźników lub firm, zajmujących się skupowaniem bydła i sprzedażą mięsa. Mamy wtedy pewność, że mięso jest świeże oraz pozbawione szkodliwych konserwantów.

Rodzaje mięsa z przedniej części tuszy

Z tuszy wołowej można uzyskać aż 18 rodzajów mięs! Z przedniej części otrzymujemy szyję, karkówkę, szponder, mostek, łopatkę, goleń i rozbratel. Zawierają one większą ilość tłuszczu, ale dzięki temu szyja, szponder czy mostek nadają się na wywar i buliony. Karkówka jest jednym ze smaczniejszych mięs grillowanych i pieczonych, a rozbratel z kością to idealny kawałek do słynnego steka T-Bone, soczystego i niezwykle aromatycznego.

Środkowa część tuszy – co można otrzymać?

Z tej części powstają jedne z najcenniejszych części wołowych, które dla wielu miłośników mięs nie mają sobie równych. Z górnej środkowej części tuszy otrzymujemy rostbef, polędwicę i antrykot, czyli idealnie soczyste, o niskiej zawartości tłuszczu mięso, wykorzystywane do steków, pieczeni, wystawnych dań. Z dolnej środkowej części uzyskamy łatę, czyli cienkie mięso z warstwą tłuszczu, które świetnie nadaje się na sosy, gulasze i zupy.

Rodzaje mięs z tylnej tuszy

Tylna część tuszy to przede wszystkim soczysta, wysokobiałkowa polędwica, ligawa, zrazowa, krzyżowa, ogon wołowy, udziec i skrzydło. Mięsa te w większości nadają się do pieczenia, smażenia i duszenia. Z ogona wołowego przyrządza się zupę ogonową, a z polędwicy i ligawy przepyszne pieczenie.