województwa: podlaskie i warmińsko-mazurskie - + 48 510 601 439
województwa: małopolskie, świętokrzyskie, łódzkie, śląskie, podkarpackie, mazowieckie - + 48 695 060 778

Formalności wymagane przy skupie bydła rzeźnego

Bydło jest obecnie głównym źródłem białka zwierzęcego spożywanego przez ludzi, dlatego jego chów jest najważniejszą gałęzią produkcji zwierzęcej. Z uboju zwierząt uzyskuje się mięso i tłuszcze stanowiące obok produkcji roślinnej główne źródło żywności w większości krajów świata. Uzupełnieniem są mleko, jaja i miód pozyskiwane z hodowli. O jakich formalnościach należy pamiętać przy skupie bydła rzeźnego?

Odbiorcy bydła rzeźnego

Właściciele bydła rzeźnego mogą sami zdecydować o wyborze odbiorcy. Hodowcy mogą skorzystać z usług profesjonalnych pośredników, którzy prowadzą skup obwoźny i pozyskane osobniki przekazują do zakładów mięsnych. Skup przeprowadzony tym systemem odbywa się zwykle według wagi żywej, pośrednik natomiast sprzedaje bydło do zakładów mięsnych według masy i klasy tusz. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość odbioru zwierząt bezpośrednio z gospodarstwa. Ich transport odbywa się specjalistycznymi pojazdami, przystosowanymi do przewozu zwierząt. Kierowcy takich samochodów posiadają odpowiednią wiedzę i doświadczenie, gwarantują również bezpieczny i zgodny z przepisami przewóz bydła na sprzedaż. Inną formą skupu jest sprzedaż bydła bezpośrednio do zakładów mięsnych. Zakłady mięsne wówczas podpisują wieloletnie umowy kontraktacyjne z hodowcami bydła. Zaletą takiej współpracy jest stabilny i pewny zbyt oraz pewna i terminowa płatność. Rozliczenie za bydło sprzedawane jednym z tych dwóch sposobów może odbywać się na tzw. wagę żywca lub wagę poubojową, tj. na podstawie masy tusz i klasy tusz określanej w systemie EUROP.

Formalności w skupie bydła

Aby zapewnić prawidłowy nadzór nad obrotem zwierzętami, muszą być one identyfikowalne co do miejsca swojego pochodzenia. Zasady prawidłowej identyfikacji zwierząt poszczególnych gatunków określono w ustawie z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt. Bydło znakuje się przed opuszczeniem przez zwierzę siedziby stada, w której się urodziło, poprzez umieszczenie na obu małżowinach usznych kolczyków zawierających kod identyfikacyjny. Podmiot prowadzący działalność w zakresie skupu zwierząt musi prowadzić dokumentację, która dotyczy zwierząt będących przedmiotem działalności. Dokumentacja ta zawiera imię i nazwisko lub nazwę posiadacza zwierząt, od którego zwierzęta zostały nabyte, datę nabycia lub zbycia zwierząt, ich liczbę, numer identyfikacyjny każdego z nich oraz numer świadectwa zdrowia lub dokumentu identyfikacyjnego. Przedsiębiorstwa specjalizujące się w skupie bydła rzeźnego zajmują się zwykle przeprowadzeniem niezbędnych formalności przy skupie, takich jak wyrejestrowanie zwierzęciawykonanie niezbędnych badań weterynaryjnych.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.