województwa: podlaskie i warmińsko-mazurskie - + 48 510 601 439
województwa: małopolskie, świętokrzyskie, łódzkie, śląskie, podkarpackie, mazowieckie - + 48 695 060 778

Jakie zwierzęta rzeźne są przyjmowane na skup?

Jednym z najważniejszych rodzajów zwierząt rzeźnych, jakie na szeroką skalę przyjmuje się w skupach, są oczywiście te zaliczane do kategorii mięsa wołowego. Wśród nich możemy wyróżnić między innymi krowy, byki, cielaki oraz jałówki. Zwierzęta tego typu charakteryzuje ich specyficzna budowa ciała, ponieważ posiadają one zwykle małą, podłużną głowę oraz grubą i krótką szyję. Podobnie rzecz wygląda w przypadku kończyn. Jeżeli chodzi o sam tułów bydła mięsnego, to jest on raczej krótki, aczkolwiek bardzo umięśniony i szeroki. Wśród najważniejszych ras bydła rzeźnego wyróżniamy między innymi Hereford, Aberdeen angus, Limousine oraz Salers.

 

Wieprzowina oraz inne rasy zwierząt

Jednym z najczęściej spożywanych przez nas rodzajów mięs (chociażby ze względu na niższą cenę w porównaniu z mięsem wołowym czy cielęcym) jest oczywiście wieprzowina, w poczet której zaliczamy głównie różne odmiany świń. Świnie mięsne fachowo określa się mianem tuczników, ponieważ, jak sama nazwa wskazuje, są to świnie, które już od najwcześniejszych miesięcy życia tuczy sie na ubój. Dodajmy też, iż mianem tucznika mogą być oznaczane zarówno samce, jak i samice, które aby szybciej przybrać na wadze, są dodatkowo poddawane zabiegom kastracji. Wśród popularnych ras świń mięsnych wyróżniamy między innymi Pietrain, Hampshire oraz Durok o charakterystycznym długim i szerokim tułowiu.

Poza wyżej wymienionymi rodzajami zwierząt rzeźnych, jakie są przyjmowane do skupów, istnieje również kilka innych typów zwierzyny przeznaczonej na ubój. Prym wśród nich wiodą owce należące do bardzo wykwintnej kategorii mięs, czyli baraniny. Owce (w zależności od wykorzystania) posiadają również określone nazewnictwo, zaś te przeznaczone na ubój, nazywane są mianem skopów. Kozy to kolejny rodzaj zwierząt gospodarskich równie często przyjmowanych do skupów, a także przeznaczanych na ubój. Kozy stanowią jednak znacznie mniej popularny rodzaj mięs pochodzenia hodowlanego. Dodajmy również, iż do skupu zwierząt rzeźnych przyjmuje się też konie oraz drób.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.