Działamy głównie w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, świętokrzyskim, łódzkim, śląskim, podkarpackim, mazowieckim, ale dysponujemy zasięgiem na całą Polskę.

     510 601 439

     882 038 483


Korzyści wynikające ze skupu bydła bez pośredników

Skup bydła rzeźnego, czyli krów, byków, cieląt i jałówek to codzienność. Dzięki temu każdego dnia możliwe jest kupno wysokiej jakości wędlinami oraz mięsem, z którego przygotowywane są różnego rodzaju potrawy. Sprzedaż oraz skup bydła często odbywa się poprzez pośredników. Choć dzięki temu hodowca nie musi sam zajmować się sprzedażą, to korzystanie z usług pośrednika ma również minusy. Czy lepiej skupować bydło bez jego pomocy?

Skup bydła z pośrednikiem czy bez?

Wiele hodowców stawia na skorzystanie z usług pośrednika, ponieważ ten dba o dopełnienie wszelkich formalności, więc nie trzeba martwić się o znalezienie kupca. Jednak trzeba mieć na uwadze, że pośrednik jest nastawiony na zysk, a więc oferowana suma za bydło może nie być adekwatna do cen rynkowych. Zdarza się również, że proponowana kwota na pierwszy rzut oka jest korzystna, jednak czasem zysk transakcji na pojedynczej sztuce już tak korzystny nie jest, ponieważ waga zwierzęcia zostaje zaniżana, gdyż nietrudno o manipulowanie przy wadze. Można też przeczytać o przypadkach, kiedy dodatkowe obciążenie znajdowało się w samochodzie już w momencie ładowania bydła. 

W takiej sytuacji dobrze skorzystać z usług przedsiębiorstwa, które na co dzień zajmuje się skupem bydła i odebraniem zwierzęcia od danego hodowcy i przewiezieniem jego w pożądane miejsce. W takim przypadku nie trzeba martwić się o sprzedaż bydła do pośrednika, a następnie od niego do ubojni, ponieważ te czynności wykonuje profesjonalna firma. Zaletą skupu bydła bez pośredników stanowi też fakt, że wyspecjalizowana firma może pozwolić sobie na dostosowanie ceny tak, aby była ona korzystna dla fachowców. Istnieje również możliwość rozliczenia się w WBC. Ten system jest uważany za miarodajny, ponieważ waga zwierzęcia zostaje obliczona dopiero po jego uboju. Wypłacana suma zależy od masy oraz klasy uzyskanego mięsa. Bez pośredników można liczyć na szybkie i wygodne rozliczenie.