Działamy głównie w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, świętokrzyskim, łódzkim, śląskim, podkarpackim, mazowieckim, ale dysponujemy zasięgiem na całą Polskę.

     510 601 439

     882 038 483


Kto może prowadzić skup bydła?

Wołowina to najczęściej skupowany rodzaj mięsa od polskich rolników. Polskie gospodarstwa opierają hodowle głównie na dwóch gatunkach zwierząt hodowlanych: świniach i bykach. Dlaczego wołowina jest tak chętnie skupowana przez firmy takie, jak nasza? Komu można powierzyć hodowane zwierzęta?

 

Dlaczego hoduje się bydło?

Bogactwo łąk i traw w Polsce sprawia, że hodowla bydła w naszym kraju kwitnie. Wołowina uważana jest za podstawowy gatunek mięsa, który typowo pochodzi z wykorzystania terenów zielonych porastających polskie pola i obszary rolne. Dość wysokie przychody otrzymywane ze sprzedaży mięsa wołowego oraz dość niskie koszty hodowli bydła sprawiają, że rolnicy chętnie zajmują się hodowlą żywca wołowego. Podstawą produkcji rolnej jest zapewnienie sobie odpowiedniego rynku zbytu. Nie inaczej jest w przypadku hodowli zwierząt.

 

Komu sprzedać bydło, by nie stracić na hodowli?

W przypadku hodowli bydła dla rolnika duże znaczenie ma uzyskanie najwyższej ceny za kg tuszy lub żywca. Dlatego podczas hodowli zwracana jest uwaga na sposób chowu bydła, ich warunki bytowe, sposób odżywiania. Wszystko jest optymalizowane pod otrzymanie finalnie najwyższej z możliwych jakości mięsa i tym samym satysfakcjonujących cen podczas skupu.

Najlepiej współpracować ze skupem, który zajmuje się na miejscu przetwarzaniem mięsa wołowego. Ma to znaczenie czysto ekonomiczne. Ilości zwierząt, które przyjąć może taki punkt jak nasz są o wiele większe niż w przypadku firm zajmujących się jedynie skupem bydła, będącym pośrednikiem między rolnikiem a rzeźnią, zakładem przetwórstwa mięsa.

Warto wiedzieć, że skup bezpośrednio do zakładów mięsnych z pominięciem pośrednika to najlepsze dla rolnika rozwiązanie. Ubojnie i zakłady przetwórstwa mięsa muszą trzymać najwyższy standard obsługi, a dążenie do zapewnienia ciągłości produkcji sprawia, że w takich miejscach, jak nasze ceny żywca lub wagi poubojowej zawsze będą atrakcyjne i ustalane są na podstawie masy tusz i klasy tusz określanej w systemie EUROP.

 

Dlaczego warto omijać pośrednika w skupie bydła?

Im większy łańcuch dostaw między rolnikiem a zakładem takim, jak nasz, tym nie oszukujmy się cena, którą słyszą rolnicy, będzie niższa. To naturalne i podstawowe prawo ekonomii, każdy z przedsiębiorców bowiem dąży do optymalizacji zysku.

W przypadku skupu zwierząt nie można zapomnieć o wymogach prawnych, jakie spoczywają na firmie skupującej bydło. Mowa tu o zasadach transportu żywych zwierząt jest Rozporządzenia Rady (WE) 1/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. ws. ochrony zwierząt podczas transportu i związanych z tym działań oraz zmieniające dyrektywy 64/432/EWG i 93/119/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 1255/97.

Chcąc skupować, przewozić zwierzęta trzeba spełniać surowe warunki logistyczne, w tym mieć zezwolenia dla firmy, odpowiednie licencje dla kierowcy lub ewentualnie konwojenta. Dokumenty te można uzyskać w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii i wydawane są one na 5 lat. Do przewozu zwierząt potrzebne są też odpowiednie pojazdy do transportu zwierząt, które zapewnią zarówno optymalne warunki na czas transportu, jak i bezpieczny załadunek o ochronę przed chłodem czy upałami.

Stawiamy na uczciwość i humanitarne traktowanie zwierząt dlatego zapewniamy:

  • jasne i przejrzyste warunki współpracy,

  • określamy stałe zgodne z harmonogramem opisanym w umowie odbiory bydła,

  • terminową płatność,

  • bezpłatny odbiór bydła z gospodarstwa,

  • zapłatę wg oceny poubojowej,

  • Skup bydła rzeźnego oraz cieląt hodowlanych,

  • wszystkie formalności bierzemy na siebie, zwłaszcza jeśli chodzi o dopilnowanie wyrejestrowania zwierzęcia i przeprowadzenia niezbędnych badań weterynaryjnych.