Działamy głównie w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, świętokrzyskim, łódzkim, śląskim, podkarpackim, mazowieckim, ale dysponujemy zasięgiem na całą Polskę.

     510 601 439

     882 038 483


Z czego wynika popularność mięsa wołowego?

Wołowina to jeden z najpopularniejszych gatunków mięs. Oprócz drobiu i wieprzowiny to stały element na stołach wielu domów całego świata. Mięso dorosłego bydła – bo właśnie taka jest geneza wołowiny – stanowi składnik wielu pysznych dań i uważane jest za jedno z najsmaczniejszych. Oczywiście to, jak popularna jest wołowina, zależy w dużej mierze od specyfiki danego regionu. Istnieją kraje, w których w ogóle nie jada się tego gatunku mięsa – takim państwem są na przykład Indie. Z kolei w innych rejonach świata wołowina jest niezwykle chętnie spożywana. Dzieje się tak chociażby w Stanach Zjednoczonych.

 

Wartości odżywcze i smak

Z czego wynika tak duża popularność mięsa wołowego? Decyduje o niej kilka czynników. Jednym z nich jest na pewno duża wartość odżywcza. Wołowina to świetne źródło dobrze przyswajalnego białka. Dzięki niemu możliwy staje się, chociażby wzrost masy mięśniowej, co jest szczególnie ważne dla osób zajmujących się sportem. Na białku nie kończy się jednak zawartość wołowiny. Jest ona również bogata w składniki mineralne takie jak fosfor, żelazo czy cynk oraz witaminy, przede wszystkim z grupy B. Tak, minerały i witaminy znajdują się nie tylko w owocach i warzywach, lecz również w mięsie. Oczywiście pod warunkiem, że jest ono dobrej jakości. To właśnie z tego względu dieta wegetariańska, opierająca się na samych warzywach, jest przez niektórych dietetyków uznawana za kontrowersyjną. Jeżeli w jadłospisie brakuje mięsa – na przykład wołowego – to trudniejsze staje się dostarczenie organizmowi niezbędnych składników.

Mięso wołowe jest też popularne po prostu dlatego, że jest smaczne. Istnieją setki potraw, które można przyrządzić z wykorzystaniem tego składnika. Jednym z najchętniej jedzonych są burgery, które nie mogą się obyć bez porządnego kotleta z mięsa wołowego. Poza tym wołowina jest na przykład składnikiem popularnego sosu bolońskiego dodawanego do makaronów. Nie ma się więc co wahać i trzeba zaopatrzyć się w solidny kawał mięsa wołowego.