Działamy głównie w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, świętokrzyskim, łódzkim, śląskim, podkarpackim, mazowieckim, ale dysponujemy zasięgiem na całą Polskę.

     510 601 439

     882 038 483


Blog

targ bydła

Jakim kontrolom podlegają skupy bydła?

Bydło skupowane jest w celu dalszej odsprzedaży lub do uboju. Ze względu na wysokie restrykcje weterynaryjne i zdrowotne, skupy bydła poddawane są szczegółowym kontrolom.

Czytaj więcej...

bydło

Czy punkty skupu odbierają bydło bezpośrednio od hodowcy?

Zdecydowana większość rolników nie zajmuje się ubojem bydła, a raczej sprzedaje krowy i byki do odpowiednich skupów. Jednak bezpieczne przewiezienie bydła do skupu bywa bardzo trudne, a niekiedy nawet niemożliwe. Z tego powodu wiele osób zastanawia się, czy można zlecić skupowi odbiór bydła bezpośrednio z gospodarstwa sprzedającego. Jak to wygląda w praktyce?

Czytaj więcej...

stodoła z bydłem

Czym jest klasyfikacja EUROP i jak wpływa na handel bydłem?

EUROP to klasyfikacja tusz wołowych i wieprzowych, która została stworzona w celu zapewniania uczciwej zapłaty producentom, którzy dostarczają zwierzęta do ubojni. Pozwala rzetelnie ocenić jakość zwierząt na postawie ich masy, ale przede wszystkim określa właściwe ceny tusz wołowych i wieprzowych w notowaniach na terenie całej Unii Europejskiej.  Klasyfikacja EUROP ułatwia funkcjonowanie rynku tusz według jednolitych, wspólnych zasad handlu wewnątrzkrajowego i międzynarodowego.

Czytaj więcej...

czarny byk na łące

Obrót bykami rzeźnymi w Polsce od podszewki

Obrót bykami rzeźnymi w Polsce jest oceniany bardzo wysoko w związku przede wszystkim z jakością mięsa oraz jego walorami smakowymi. Warto wiedzieć jak handel bydłem funkcjonuje w Polsce.

Czytaj więcej...

części mięsa wołowego

Zastosowanie ćwiartek wołowych w gastronomii

Wołowina jest to mięso szlacheckie, które kojarzone jest głównie z kuchnią amerykańską, choć w Polsce również jest dość popularne. Ważne, aby było świeże. Dobrej klasy mięso wołowe ma krwistoczerwony kolor, widoczne jasno-białe przerosty i wilgotną powierzchnię. Biorąc pod uwagę ćwiartkę wołowiny, jakie rodzaje mięsa można uzyskać?

Czytaj więcej...

bydło

Zasady rozliczania bydła w WBC

Hodowla świń odbywa się przede wszystkim w celu sprzedaży tuczników z zyskiem. WBC jest jedną z podstawowych obecnie metod stosowanych przy rozliczeniach z hodowcami. Bierze się w niej pod uwagę wagę zwierzęcia już po uboju i na jej podstawie oraz klasy otrzymanego mięsa wypłaca się określone wynagrodzenie. Pozwala to na obliczenie rzeczywistej wartości sprzedawanego zwierzęcia.

Czytaj więcej...

wołowina

Rola i znaczenie mięsa wołowego w polskiej kuchni

W Polsce od lat pozyskuje się mięso wołowe ze stad bydła mlecznego, zazwyczaj czarno-białego. Wprowadzane zmiany w hodowli bydła doprowadziły do zwiększenia wydajności mlecznej, ale również do pogorszenia wydajności rzeźnej. Konsekwencją tego działania jest praktycznie brak możliwości rozpoznania przez konsumentów wołowiny o wysokiej jakości. Pozytywnym aspektem jest fakt, że cena wołowiny w Polsce jest konkurencyjna w stosunku do innych państw. Ze względu jednak na jej wysoką cenę w stosunku do innych mięs Polacy kupują ją rzadziej, a spożycie wynosi niecałe 2kg na mieszkańca w ciągu rok.

Czytaj więcej...

transport krów

Jak transportować bydło do punktu skupu?

Istnieje szereg dobrych praktyk w zakresie transportu bydła tak, aby zminimalizować stres zwierząt i tym samym negatywny wpływ na ich dobrostan. O jakich kwestiach koniecznie trzeba pamiętać oraz jakie czynniki odgrywają istotną rolę w przypadku tego typu przejazdów?

Czytaj więcej...