Działamy głównie w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, świętokrzyskim, łódzkim, śląskim, podkarpackim, mazowieckim, ale dysponujemy zasięgiem na całą Polskę.

     510 601 439

     882 038 483


Blog

bydło

Rodzaje bydła przyjmowane w punktach skupu

Bydło rzeźne hodowane jest przede wszystkim na mięso. W celu osiągnięcia satysfakcjonujących zysków dobiera się do hodowli określone rasy bydła mięsnego, które późnej można z zyskiem sprzedać w punktach skupu. Wyjaśniamy, jakie bydło rzeźne jest najbardziej cenione, co przekłada się na znaczne zainteresowanie jego zakupem.

Czytaj więcej...

bydło

Co wpływa na ceny skupu bydła?

Popyt i podaż to nie jedyne zmienne, jakie mają ogromny wpływ na kształtowanie się cen w skupach bydła oraz zadowolenie hodowców. Na cenę bydła w skupie mają wpływ także inne czynniki. Są one kluczowe dla opłacalności produkcji oraz zadowolenia hodowców z prowadzonej działalności rolniczej. Wyjaśniamy, co ma bezpośredni wpływ na ceny bydła w skupie.

Czytaj więcej...

stek wołowy

Z czego wynika popularność mięsa wołowego?

Wołowina to jeden z najpopularniejszych gatunków mięs. Oprócz drobiu i wieprzowiny to stały element na stołach wielu domów całego świata. Mięso dorosłego bydła – bo właśnie taka jest geneza wołowiny – stanowi składnik wielu pysznych dań i uważane jest za jedno z najsmaczniejszych. Oczywiście to, jak popularna jest wołowina, zależy w dużej mierze od specyfiki danego regionu. Istnieją kraje, w których w ogóle nie jada się tego gatunku mięsa – takim państwem są na przykład Indie. Z kolei w innych rejonach świata wołowina jest niezwykle chętnie spożywana. Dzieje się tak chociażby w Stanach Zjednoczonych.

Czytaj więcej...

skup bydła

Korzyści wynikające ze skupu bydła bez pośredników

Skup bydła rzeźnego, czyli krów, byków, cieląt i jałówek to codzienność. Dzięki temu każdego dnia możliwe jest kupno wysokiej jakości wędlinami oraz mięsem, z którego przygotowywane są różnego rodzaju potrawy. Sprzedaż oraz skup bydła często odbywa się poprzez pośredników. Choć dzięki temu hodowca nie musi sam zajmować się sprzedażą, to korzystanie z usług pośrednika ma również minusy. Czy lepiej skupować bydło bez jego pomocy?

Czytaj więcej...

mięso wołowe

Jak hurtowo zaopatrywać się w mięso wołowe?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) umieściła przetworzone czerwone mięso na pierwszym miejscu listy rakotwórczych substancji. To mało zaszczytne miejsce wołowina dzieli z papierosami i azbestem. Czy to oznacza, ze nie należy jeść czerwonego mięsa? Absolutnie nie! Jeśli mięso kupowane jest od zaufanego sprzedawcy, który pozyskuje je z hodowli ekologicznej, można bez obaw cieszyć się smakiem wołowiny.

Czytaj więcej...

bydło

Rodzaje bydła rzeźnego

W Polsce wzrasta liczba gospodarstw, które przebranżawiają się z uprawy ziemi na hodowlę bydła. Chcąc czerpać odpowiednio wysokie dochody z prowadzonej działalności rolnej, należy dokonać właściwego wyboru rasy bydła, w której będzie specjalizowało się gospodarstwo. Z jakimi rodzajami hodowli bydła w kraju mamy do czynienia? Jaki rodzaj bydła rzeźnego opłaca się w hodowli?

Czytaj więcej...

bydło

Ile można zarobić na oddaniu bydła na skup?

Wielu gospodarzy, którzy hodują byki, cielęta i inne zwierzęta rzeźne, decyduje się na oddanie ich do skupu. Dzięki takiemu rozwiązaniu zapewniają oni sobie dodatkowy dochód poza tym, który uzyskują, sprzedając jajka i mleko czy zboża i inne rośliny uprawne. Ceny za skup bydła zmieniają się, jednak są one na tyle atrakcyjne, że gospodarzom opłaca się hodować bydło, które przeznaczą na skup. Ile mogą zarobić gospodarze, którzy oddają bydło na skup?

Czytaj więcej...

dokumenty

Formalności wymagane przy skupie bydła rzeźnego

Bydło jest obecnie głównym źródłem białka zwierzęcego spożywanego przez ludzi, dlatego jego chów jest najważniejszą gałęzią produkcji zwierzęcej. Z uboju zwierząt uzyskuje się mięso i tłuszcze stanowiące obok produkcji roślinnej główne źródło żywności w większości krajów świata. Uzupełnieniem są mleko, jaja i miód pozyskiwane z hodowli. O jakich formalnościach należy pamiętać przy skupie bydła rzeźnego?

Czytaj więcej...