Działamy głównie w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, świętokrzyskim, łódzkim, śląskim, podkarpackim, mazowieckim, ale dysponujemy zasięgiem na całą Polskę.

     510 601 439

     882 038 483


Blog

mięso wołowe

Jak hurtowo zaopatrywać się w mięso wołowe?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) umieściła przetworzone czerwone mięso na pierwszym miejscu listy rakotwórczych substancji. To mało zaszczytne miejsce wołowina dzieli z papierosami i azbestem. Czy to oznacza, ze nie należy jeść czerwonego mięsa? Absolutnie nie! Jeśli mięso kupowane jest od zaufanego sprzedawcy, który pozyskuje je z hodowli ekologicznej, można bez obaw cieszyć się smakiem wołowiny.

Czytaj więcej...

bydło

Rodzaje bydła rzeźnego

W Polsce wzrasta liczba gospodarstw, które przebranżawiają się z uprawy ziemi na hodowlę bydła. Chcąc czerpać odpowiednio wysokie dochody z prowadzonej działalności rolnej, należy dokonać właściwego wyboru rasy bydła, w której będzie specjalizowało się gospodarstwo. Z jakimi rodzajami hodowli bydła w kraju mamy do czynienia? Jaki rodzaj bydła rzeźnego opłaca się w hodowli?

Czytaj więcej...

bydło

Ile można zarobić na oddaniu bydła na skup?

Wielu gospodarzy, którzy hodują byki, cielęta i inne zwierzęta rzeźne, decyduje się na oddanie ich do skupu. Dzięki takiemu rozwiązaniu zapewniają oni sobie dodatkowy dochód poza tym, który uzyskują, sprzedając jajka i mleko czy zboża i inne rośliny uprawne. Ceny za skup bydła zmieniają się, jednak są one na tyle atrakcyjne, że gospodarzom opłaca się hodować bydło, które przeznaczą na skup. Ile mogą zarobić gospodarze, którzy oddają bydło na skup?

Czytaj więcej...

dokumenty

Formalności wymagane przy skupie bydła rzeźnego

Bydło jest obecnie głównym źródłem białka zwierzęcego spożywanego przez ludzi, dlatego jego chów jest najważniejszą gałęzią produkcji zwierzęcej. Z uboju zwierząt uzyskuje się mięso i tłuszcze stanowiące obok produkcji roślinnej główne źródło żywności w większości krajów świata. Uzupełnieniem są mleko, jaja i miód pozyskiwane z hodowli. O jakich formalnościach należy pamiętać przy skupie bydła rzeźnego?

Czytaj więcej...

bydło

Jakie zwierzęta rzeźne są przyjmowane na skup?

Jednym z najważniejszych rodzajów zwierząt rzeźnych, jakie na szeroką skalę przyjmuje się w skupach, są oczywiście te zaliczane do kategorii mięsa wołowego. Wśród nich możemy wyróżnić między innymi krowy, byki, cielaki oraz jałówki. Zwierzęta tego typu charakteryzuje ich specyficzna budowa ciała, ponieważ posiadają one zwykle małą, podłużną głowę oraz grubą i krótką szyję. Podobnie rzecz wygląda w przypadku kończyn. Jeżeli chodzi o sam tułów bydła mięsnego, to jest on raczej krótki, aczkolwiek bardzo umięśniony i szeroki. Wśród najważniejszych ras bydła rzeźnego wyróżniamy między innymi Hereford, Aberdeen angus, Limousine oraz Salers.

Czytaj więcej...

bydło

Kiedy skup może odmówić przyjęcia bydła?

Hodowla bydła jest ważnym elementem gospodarki, ponieważ, obok trzody chlewnej, stanowi źródło mięsa, które kolejno trafia ze skupu Anto-Leo na stół polskiej rodziny. Jednak sama hodowla obarczona jest wieloma przepisami prawnymi, których zadaniem jest chronić jakość życia zwierzęcia, póki nie trafi do ubojni.

Czytaj więcej...

bydło

5 elementów wpływających na dobrostan bydła

Żeby hodowla bydła przynosiła należyte rezultaty, zwierzęta muszą być dobrze traktowane i wykazywać odpowiedni stan zdrowia. Jeżeli hodowca ma to na uwadze i troszczy się o bydło, owocuje to samymi korzystnymi efektami. Dobre stają się produkty wykonane tak z mięsa zwierząt, jak i z ich mleka, tłuszczu oraz skóry. Nie wszystkie czynniki wpływające na dobrostan bydła zależą jednak od hodowcy.

Czytaj więcej...

bydło

Od czego zależą ceny skupu bydła?

Mięso wołowe to prawdziwy przysmak, który cieszy się dużą popularnością w wielu miejscach na świecie. Ten rodzaj pożywienia podawany jest w wielu wykwintnych restauracjach, fast-foodach, a także często spotyka się w lodówkach supermarketów. Rolnicy na całym świecie dokładają starań, by sprostać zadaniu, jakim jest zaspokojenie popytu na mięso wołowe.

Czytaj więcej...