Działamy głównie w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, świętokrzyskim, łódzkim, śląskim, podkarpackim, mazowieckim, ale dysponujemy zasięgiem na całą Polskę.

     510 601 439

     882 038 483


Blog

bydło

Czy punkty skupu odbierają bydło bezpośrednio od hodowcy?

Zdecydowana większość rolników nie zajmuje się ubojem bydła, a raczej sprzedaje krowy i byki do odpowiednich skupów. Jednak bezpieczne przewiezienie bydła do skupu bywa bardzo trudne, a niekiedy nawet niemożliwe. Z tego powodu wiele osób zastanawia się, czy można zlecić skupowi odbiór bydła bezpośrednio z gospodarstwa sprzedającego. Jak to wygląda w praktyce?

Czytaj więcej...

stodoła z bydłem

Czym jest klasyfikacja EUROP i jak wpływa na handel bydłem?

EUROP to klasyfikacja tusz wołowych i wieprzowych, która została stworzona w celu zapewniania uczciwej zapłaty producentom, którzy dostarczają zwierzęta do ubojni. Pozwala rzetelnie ocenić jakość zwierząt na postawie ich masy, ale przede wszystkim określa właściwe ceny tusz wołowych i wieprzowych w notowaniach na terenie całej Unii Europejskiej.  Klasyfikacja EUROP ułatwia funkcjonowanie rynku tusz według jednolitych, wspólnych zasad handlu wewnątrzkrajowego i międzynarodowego.

Czytaj więcej...

czarny byk na łące

Obrót bykami rzeźnymi w Polsce od podszewki

Obrót bykami rzeźnymi w Polsce jest oceniany bardzo wysoko w związku przede wszystkim z jakością mięsa oraz jego walorami smakowymi. Warto wiedzieć jak handel bydłem funkcjonuje w Polsce.

Czytaj więcej...

części mięsa wołowego

Zastosowanie ćwiartek wołowych w gastronomii

Wołowina jest to mięso szlacheckie, które kojarzone jest głównie z kuchnią amerykańską, choć w Polsce również jest dość popularne. Ważne, aby było świeże. Dobrej klasy mięso wołowe ma krwistoczerwony kolor, widoczne jasno-białe przerosty i wilgotną powierzchnię. Biorąc pod uwagę ćwiartkę wołowiny, jakie rodzaje mięsa można uzyskać?

Czytaj więcej...

bydło

Zasady rozliczania bydła w WBC

Hodowla świń odbywa się przede wszystkim w celu sprzedaży tuczników z zyskiem. WBC jest jedną z podstawowych obecnie metod stosowanych przy rozliczeniach z hodowcami. Bierze się w niej pod uwagę wagę zwierzęcia już po uboju i na jej podstawie oraz klasy otrzymanego mięsa wypłaca się określone wynagrodzenie. Pozwala to na obliczenie rzeczywistej wartości sprzedawanego zwierzęcia.

Czytaj więcej...

wołowina

Rola i znaczenie mięsa wołowego w polskiej kuchni

W Polsce od lat pozyskuje się mięso wołowe ze stad bydła mlecznego, zazwyczaj czarno-białego. Wprowadzane zmiany w hodowli bydła doprowadziły do zwiększenia wydajności mlecznej, ale również do pogorszenia wydajności rzeźnej. Konsekwencją tego działania jest praktycznie brak możliwości rozpoznania przez konsumentów wołowiny o wysokiej jakości. Pozytywnym aspektem jest fakt, że cena wołowiny w Polsce jest konkurencyjna w stosunku do innych państw. Ze względu jednak na jej wysoką cenę w stosunku do innych mięs Polacy kupują ją rzadziej, a spożycie wynosi niecałe 2kg na mieszkańca w ciągu rok.

Czytaj więcej...

transport krów

Jak transportować bydło do punktu skupu?

Istnieje szereg dobrych praktyk w zakresie transportu bydła tak, aby zminimalizować stres zwierząt i tym samym negatywny wpływ na ich dobrostan. O jakich kwestiach koniecznie trzeba pamiętać oraz jakie czynniki odgrywają istotną rolę w przypadku tego typu przejazdów?

Czytaj więcej...

wołowina

Po czym poznać dobre jakościowo mięso wołowe?

Świeże mięso to podstawa smacznego posiłku. Choć wołowina nie należy do głównych gatunków mięs kupowanych przez Polaków, wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwego niedzielnego steka z solidną porcją surówki, ziemniakami zapiekanymi czy frytkami. Jeśli chcemy zakupić jakościowe i smaczne mięso wołowe, należy kupować mięso z młodego byka. Jak je odróżnić na sklepowej półce?

Czytaj więcej...