Działamy głównie w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, świętokrzyskim, łódzkim, śląskim, podkarpackim, mazowieckim, ale dysponujemy zasięgiem na całą Polskę.

     510 601 439

     882 038 483


Blog

ciężarówka transportująca bydło

Na co zwrócić uwagę, wybierając skup bydła?

Jeśli jesteś hodowcą bydła, to naturalne, że za zwierzęta chcesz uzyskać najwyższą, korzystną cenę, dlatego decydujesz się na rezygnację z pośredników między Tobą a docelowym zakładem, szukając bezpośrednich skupów bydła. Na co powinieneś zwrócić uwagę?

Czytaj więcej...

diagram kawałków wołowiny

Anatomia wołu. Jakie części tuszy wołowej wyróżniamy?

Wołowina to szlachetne, czerwone mięso, o średniej zawartości tłuszczów i wysokiej zawartości białka, witamin z grupy B oraz niezbędnych dla organizmu cynku, żelaza czy fosforu. Mięso to cechuje się wyrazistym smakiem oraz aromatem, chętnie wykorzystywane jest do dań z grilla, pieczeni, tatarów i steków. Najlepszej jakości mięsa pochodzą od lokalnych, zaufanych rzeźników lub firm, zajmujących się skupowaniem bydła i sprzedażą mięsa. Mamy wtedy pewność, że mięso jest świeże oraz pozbawione szkodliwych konserwantów.

Czytaj więcej...

praca rzeźnika

Do czego wykorzystuje się półtusze cielęce?

Mięso cielęce pozyskiwane jest z młodego bydła (max. do 1 roku) lub ważącego nie więcej niż 300 kg i zalicza się, obok jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny, do mięs czerwonych. Jest niezwykle delikatna o soczystej konsystencji. Sprzedawane jest zarówno w handlu detalicznym (jako poporcjowane części), jak i hurtowym (jako tusze, półtusze i ćwierćtusze cielęce).

Czytaj więcej...

targ bydła

Jakim kontrolom podlegają skupy bydła?

Bydło skupowane jest w celu dalszej odsprzedaży lub do uboju. Ze względu na wysokie restrykcje weterynaryjne i zdrowotne, skupy bydła poddawane są szczegółowym kontrolom.

Czytaj więcej...

bydło

Czy punkty skupu odbierają bydło bezpośrednio od hodowcy?

Zdecydowana większość rolników nie zajmuje się ubojem bydła, a raczej sprzedaje krowy i byki do odpowiednich skupów. Jednak bezpieczne przewiezienie bydła do skupu bywa bardzo trudne, a niekiedy nawet niemożliwe. Z tego powodu wiele osób zastanawia się, czy można zlecić skupowi odbiór bydła bezpośrednio z gospodarstwa sprzedającego. Jak to wygląda w praktyce?

Czytaj więcej...

stodoła z bydłem

Czym jest klasyfikacja EUROP i jak wpływa na handel bydłem?

EUROP to klasyfikacja tusz wołowych i wieprzowych, która została stworzona w celu zapewniania uczciwej zapłaty producentom, którzy dostarczają zwierzęta do ubojni. Pozwala rzetelnie ocenić jakość zwierząt na postawie ich masy, ale przede wszystkim określa właściwe ceny tusz wołowych i wieprzowych w notowaniach na terenie całej Unii Europejskiej.  Klasyfikacja EUROP ułatwia funkcjonowanie rynku tusz według jednolitych, wspólnych zasad handlu wewnątrzkrajowego i międzynarodowego.

Czytaj więcej...

czarny byk na łące

Obrót bykami rzeźnymi w Polsce od podszewki

Obrót bykami rzeźnymi w Polsce jest oceniany bardzo wysoko w związku przede wszystkim z jakością mięsa oraz jego walorami smakowymi. Warto wiedzieć jak handel bydłem funkcjonuje w Polsce.

Czytaj więcej...

części mięsa wołowego

Zastosowanie ćwiartek wołowych w gastronomii

Wołowina jest to mięso szlacheckie, które kojarzone jest głównie z kuchnią amerykańską, choć w Polsce również jest dość popularne. Ważne, aby było świeże. Dobrej klasy mięso wołowe ma krwistoczerwony kolor, widoczne jasno-białe przerosty i wilgotną powierzchnię. Biorąc pod uwagę ćwiartkę wołowiny, jakie rodzaje mięsa można uzyskać?

Czytaj więcej...