Działamy głównie w województwach: podlaskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, świętokrzyskim, łódzkim, śląskim, podkarpackim, mazowieckim, ale dysponujemy zasięgiem na całą Polskę.

     510 601 439

     882 038 483


Blog

wątroba cielęca

Które podroby cielęce są najbardziej cenione?

Podroby cielęce niegdyś były uważane za mniej wartościowe części mięsa, jednak z czasem zdobyły sobie dużą popularność. Dziś są cenione zarówno przez smakoszy, jak i szefów kuchni na całym świecie. W Polsce coraz więcej osób docenia nie tylko smak, ale również walory zdrowotne podrobów cielęcych. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej temu, które z nich są szczególnie cenione oraz dlaczego warto sięgnąć po nie.

Czytaj więcej...

mięso wołowe

Sprzedaż mięsa wołowego dla klientów biznesowych - normy i standardy

Mięso wołowe jest jednym z najbardziej cenionych i pożądanych produktów spożywczych na rynku. Jego wysoka jakość i walory odżywcze sprawiają, że jest ono chętnie wybierane przez konsumentów indywidualnych oraz klientów biznesowych, takich jak restauracje, hotele czy sklepy.

Czytaj więcej...

cielak

Jak przygotować cielęta do oddania do skupu

Hodowla cieląt to ważna gałąź rolnictwa, która może przynieść znaczne zyski. Aby osiągnąć optymalne wyniki i sprzedać cielęta w najlepszym stanie, hodowcy muszą dbać o dobrostan zwierząt oraz spełnić wszelkie wymogi prawne związane z oddawaniem cieląt do skupu bydła.

Czytaj więcej...

transport zwierząt

Dobre praktyki w transporcie bydła

W 2017 roku Komisja Europejska we współpracy z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności opracowała treści i zalecenia, dotyczące poprawy dobrostanu zwierząt hodowlanych, w tym transportu bydła. W wyniku prowadzonych prac powstał „Przewodnik dobrych praktyk w transporcie bydła”.

Czytaj więcej...

ciężarówka transportująca bydło

Na co zwrócić uwagę, wybierając skup bydła?

Jeśli jesteś hodowcą bydła, to naturalne, że za zwierzęta chcesz uzyskać najwyższą, korzystną cenę, dlatego decydujesz się na rezygnację z pośredników między Tobą a docelowym zakładem, szukając bezpośrednich skupów bydła. Na co powinieneś zwrócić uwagę?

Czytaj więcej...

diagram kawałków wołowiny

Anatomia wołu. Jakie części tuszy wołowej wyróżniamy?

Wołowina to szlachetne, czerwone mięso, o średniej zawartości tłuszczów i wysokiej zawartości białka, witamin z grupy B oraz niezbędnych dla organizmu cynku, żelaza czy fosforu. Mięso to cechuje się wyrazistym smakiem oraz aromatem, chętnie wykorzystywane jest do dań z grilla, pieczeni, tatarów i steków. Najlepszej jakości mięsa pochodzą od lokalnych, zaufanych rzeźników lub firm, zajmujących się skupowaniem bydła i sprzedażą mięsa. Mamy wtedy pewność, że mięso jest świeże oraz pozbawione szkodliwych konserwantów.

Czytaj więcej...

praca rzeźnika

Do czego wykorzystuje się półtusze cielęce?

Mięso cielęce pozyskiwane jest z młodego bydła (max. do 1 roku) lub ważącego nie więcej niż 300 kg i zalicza się, obok jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny, do mięs czerwonych. Jest niezwykle delikatna o soczystej konsystencji. Sprzedawane jest zarówno w handlu detalicznym (jako poporcjowane części), jak i hurtowym (jako tusze, półtusze i ćwierćtusze cielęce).

Czytaj więcej...

targ bydła

Jakim kontrolom podlegają skupy bydła?

Bydło skupowane jest w celu dalszej odsprzedaży lub do uboju. Ze względu na wysokie restrykcje weterynaryjne i zdrowotne, skupy bydła poddawane są szczegółowym kontrolom.

Czytaj więcej...